[rp-ml] RE: Sinterstation 2500+ Part Piston Leak

From: Miller, Michael W <michael.w.miller_at_boeing.com>
Date: Thu Aug 02 2012 - 18:32:58 EEST

Piston seal generally needs replacing every few years. I also think using a lower cylinder heater temp during preheat can increase the life cycle of the seals, maybe 100F instead of 130F. And, the cylinder wall on my Vanguard was bowed outward near the bottom which caused leakage near the end of a tall build. I wedged some blocks between the part cylinder and the feed cylinder to straighten it out a bit. Arrange such that the pressure is applied to the center of the part wall, the corners of the feed wall.

Michael W Miller (michael.w.miller@boeing.com)
The Boeing Company M/C 47-27 9R-TE-QK2A
Desk) 206-662-7495 Cell 206-351-7773
Rapid Prototype & Modeling 662-7498 SLS 662-7495
Disclaimer: Engineer and out the other!

From: owner-rp-ml@rapid.lpt.fi [mailto:owner-rp-ml@rapid.lpt.fi] On Behalf Of David K. Leigh
Sent: Wednesday, August 01, 2012 12:53 PM
To: Greg Paulsen; rp-ml@rapid.lpt.fi
Subject: [rp-ml] RE: Sinterstation 2500+ Part Piston Leak

We've run into similar issues in the past - several ways to solve it. Best way is to replace the piston seal. We've also noticed that the addition of too much flow additive can cause issues with seals that are considered good.

David K. Leigh
Harvest Technologies | Rapid Prototyping and Production Services
815 Kirkley Blvd. | Belton | TX | 76513
Phone: 254.933.1000 | Fax: 254.298.0125
www.harvest-tech.com<http://www.harvest-tech.com/> | "Where Innovation Takes Shape"

From: owner-rp-ml@rapid.lpt.fi [mailto:owner-rp-ml@rapid.lpt.fi] On Behalf Of Greg Paulsen
Sent: Wednesday, August 01, 2012 10:53 AM
To: rp-ml@rapid.lpt.fi
Subject: [rp-ml] Sinterstation 2500+ Part Piston Leak


I have a powder/nitrogen leak occurring between the part piston and the piston wall on a Sinterstation 2500+ machine while running. After about 1-1.5" of material the gap fills enough that there is no visible drainage. So far it has not affected any parts since it is off in the front right corner (facing the machine) but I would like to resolve the issue. Has anyone else experienced this? Any suggestions for troubleshooting?

Thank you,

Gregory M. Paulsen
Project Engineer
Prototype Productions, Inc.
Received on Thu Aug 02 18:30:24 2012

This archive was generated by hypermail 2.1.8 : Fri Mar 29 2013 - 15:24:46 EET